Danimarkalı yapılandırma oyuncağı üreticisi Lego gerçek göktaşı tozundan Lego parçaları yapmak için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile işbirliği yaptı. Bu Lego parçaları Manhattan’daki büyük 5th Avenue şubesi de dahil olmak üzere 20 Eylül tarihine kadar çeşitli Lego mağazalarında sergilenecek.
Proje eğlenceli olmasına rağmen aslında astronotların ay yapılarını inşa etmek için ay tozunu nasıl kullanabileceğini gösteren bir kavram kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. İnşaat malzemelerini Dünya’dan Ay’a taşımak için gereken enerji ve para miktarı yerine proje elde mevcut olan olanakları kullanmaya odaklanıyor.
Ay’ın yüzeyinde ay regoliti adı verilen bir kaya ve mineral birikintisi tabakası bulunuyor. Uzun zamandır ilk dünya dışı kolonilerimizi inşa etmek için bir tür regolite ihtiyaç duyulacağı düşünülüyordu. Bu tabaka kolayca temin edilebiliyor ve onu yapı malzemelerine dönüştürmek için çeşitli olası yöntemler bulunuyor.
Öte yandan, Dünya’da insanların deneyebileceği çok fazla ay regoliti yok. ESA bilim insanları çok eski bir göktaşını öğüterek kendi regolitlerini yaptılar. Bu göktaşının tozu, Lego parçalarının 3 boyutlu basılmasında kullanılan bir karışıma dönüştürüldü ve Ay tuğlaları ortaya çıktı. Bunlar tıpkı normal Lego tuğlaları gibi birbirine takılabiliyorlar.
ESA Markalama ve Ortaklıklar Ofisi Başkanı Emmet Fletcher şunları söyledi: “Gerçek dünyadaki bilim adamlarının ve mühendislerin bazen Lego tuğlalarıyla fikir denedikleri bir sır değil. ESA’nın uzay tuğlaları gençlere ilham vermenin ve onlara oyun ve eğlencenin nasıl olduğunu göstermenin harika bir yoludur. Hayal gücünün uzay bilimlerinde de önemli bir yeri var.”