5 Şubat 2025

Antalya Kültür Haberleri – Güncel ve Özgün İçerikler

Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve daha fazlasıyla Antalya’nın nabzını tutun! En güncel ve özgün haberler burada.

‘Kapalı kutu’ Kuzey Kore’den ilginç turist aksiyonu

Covid-19 pandemisi ile başlayan sürecin ardından sınırlarını 5 yıllığına dışarıya kapatan "kapalı kutu" Kuzey Kore, yeniden turistlere açılmaya hazırlanıyor. Ülkede düzenlenecek turlar kapsamında gıda işleme fabrikasının gezilmesi ve deniz hıyarı çiftliği turu da yer alıyor.

Kuzey Kore’nin kapalı olduğu beş yılı aşkın sürenin ardından ülkeye düzenlenecek ilk tur, merhum lider Kim Jong-Il’in doğum gününe denk gelecek. Yabancı tur şirketlerine, ülkenin kuzeydoğusundaki Rason kentine uluslararası turistleri götürme izni verildi.

Ziyaretçilerin burada, 2020’nin Ocak ayında pandemi nedeniyle sınırlarını kapatan ülkeye ilk kez giriş yapmaları bekleniyor.
Ancak Rason, turist cazibesiyle değil, ilginç ziyaret noktalarıyla öne çıkıyor. Turistlere, “çeşitli atıştırmalıklar ve içecekler üreten karma gıda işleme fabrikası” ile “deniz hıyarı yetiştirme çiftliği” gezdirilecek.

TURLAR “PARLAYAN YILDIZ GÜNÜ’NDE” DÜZENLENECEK

Turlar, ülkede “Parlayan Yıldız Günü” olarak bilinen 16 Şubat’ta, yani mevcut lider Kim Jong-Un’un babası Kim Jong-Il’in doğum gününde düzenlenecek. Bu özel gün, genellikle geçit törenleri ve diğer anma etkinlikleriyle kutlanıyor.

Kuzey Kore’de turizm her zaman sıkı denetim altında tutuluyor. Bireysel seyahatlar yasak olup, gruplar mutlaka hükümet yetkilileri tarafından gözlemleniyor. Bireysel turlar sadece devlet tarafından onaylanmış az sayıda ajans aracılığıyla düzenlenebiliyor ve önceden hükümetin iznine tabi. Çin ve Rusya gibi ülkenin rejimine güçlü destek veren devletler dışında, diğer ülkelerin diplomatları bile Kuzey Kore’ye nadiren giriş yapabiliyor. Örneğin; İngiltere’nin Pyongyang Büyükelçisi David Ellis, 2021’de atanmasına rağmen ülkesinin büyükelçiliğinde ikamet etmesine bile izin veirlmedi.

ABD’Lİ BİR TURİST ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Ülkede turizmin tehlikeli olabilecğei de sıkça dile getiriliyor. 2016’da Amerikalı öğrenci Otto Warmbier, Kuzey Kore’de bir propaganda afişi çaldığı gerekçesiyle 15 yıl ağır iş cezasına çarptırılmıştı. 15 ay sonra koma halinde ve beyin hasarıyla Amerika’ya iade edilen Warmbier, kısa süre sonra hayatını kaybetmişti. Ailesi ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump, öğrencinin işkence gördüğünü iddia ederken; Kuzey Koreli yetkililer ise botulizm adında bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle öldüğünü savunmuştu.